ОТВОРЕН ПОВИК ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ МАЛИ МЕЧИНГ ГРАНТОВИ ЗА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕКУ ПЛАТФОРМАТА ECrowd.mk

ИнноХаб Скопје распишува отворен повик за доделување мали мечинг грантови за краудфандинг кампањи за мали проекти на граѓански организации. Износот по грант е 400 евра односно 24.600 денари. Повикот се однесува на кампањи кои прибираат средства преку нашата платформа ECrowd – ECrowd.mk. Ќе бидат поддржани вкупно (седум) кампањи за финансирање проекти по принципот “прв дојден, прв услужен“ .

Crowdfunding платформа за граѓански организации – нова иницијатива на ИнноХаб

Во мај 2021 година ИнноХаб почнува да работи на воспоставување на краудфандинг платформа за граѓанските организации во Северна Македонија. Идејата на платформата е да овозможи практични алатки за донирање со сакаме да проденесеме кон подобрување на културата на давање во непрофитни цели. Со тоа проектот ќе придонесе и кон зголемена независност на граѓанските организации. Проектот ќе биде спроведуван во партнерство…

Мој Лекар

Достапен е Мој Лекар – mojlekar.org

ИнноХаб го лансираше бесплатниот сервис за телемедицина, брендиран под името Мој Лекар. Сервисот е поддржан од Амбасадата на Австралија во Белград како и од Балканската фондација за демократија (BTD) и е изработен во соработка со АСМЛ. Во рамки на сервисот е изработена мобилна апликација. Андроид верзијата е достапна на PlayStore: Мој Лекар е мобилна апликација за безбедна комуникација меѓу пациентите…

Нова иницијатива – EDU4IT 4 IT4ENTER

Од 13 март годинава, ИнноХаб работи на проектот EDU4IT for IT4ENTER. Станува збор за мал локален проект поддржан од Чешката амбасада од Скопје преку Чешката развојна соработка. Преку проектот нудиме практикантства на 20 млади и надежни луѓе, инженери, економисти и графички дизајнери кои сакаат да градат кариера во ИКТ секторот. Практикантите ќе работат на акцелерација на тековни проекти од мал…

ИНИЦИЈАТИВA – Going Digital Against Covid-19 – Establishing Free Telemedicine Video Conferencing Platform in North Macedonia

Од 1 февруари 2021 година, ИнноХаб и Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти ќе работат на изработка на веб апликација за видео конференции меѓу лекари и пациенти. Видео сервисот ќе биде понуден бесплатно на сите матични лекари и пациенти во државата . MVP верзијата на апликацијата се очекува да биде готова до крајот на март 2021 година. Потоа ќе започне тестирањето…

Иницијативa – Going Digital against Covid-19

Со поддршка на австралиската амбасада во Белград, во наредните неколку месеци ИнноХаб во соработка со Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти ќе спроведе мал проект наречен Going Digital Against Covid-19. Во проектот ќе создадеме веб апликација, во која лесните пациенти во изолација ќе можат да ги внесуваат своите дневни параметри и да вршат мониторинг на своето здравје според официјален протокол.…